REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO DLA KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH 

pn. „BITWA REGIONÓW” 2024 r.

 

§ 1
Postanowienia ogólne

  1. Regulamin określa zasady i warunki uczestnictwa w Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”, zwanym dalej „Konkursem”, którego Współorganizatorami są: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi (adres Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Wspólna 30, 00-930 Warszawa) i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Warszawie (adres: ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa),zwani dalej „Współorganizatorami”.
  2. Zasady współpracy i zadania Współorganizatorów w związku z realizacją Konkursu określa odrębne Porozumienie.
  3. Treść Regulaminu Konkursu zostaje podana do publicznej wiadomości i będzie dostępna do czasu rozstrzygnięcia Konkursu:
    1) poprzez zamieszczenie na stronach internetowych Współorganizatorów:
    https://www.gov.pl/web/rolnictwo
    https://www.gov.pl/web/kowr;
    2) poprzez zamieszczenie na stronie internetowej:
    www.bitwaregionow.pl.
  4. Współorganizatorzy oświadczają, że Konkurs nie jest grą losową, loterią fantową, zakładem wzajemnym, loterią pomocową, których
    wynik zależy od przypadku, ani żadną inną formą gry losowej przewidzianej w ustawie z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 227).

 

§ 2
Cel Konkursu

Celem Konkursu jest:

1) promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych;
2) prowadzenie i wsparcie działań promocyjnych, informacyjnych, edukacyjnych i kulturalnych dotyczących produktów rolnych i żywnościowych, metod ich produkcji, a także systemów jakości produktów rolnych i żywnościowych, stosownie do zadań ustawowych KOWR, wynikających z art. 9 ust. 2 pkt 16 lit. a ustawy z dnia 10 lutego 2017 r. o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (Dz. U. z 2023 r. poz. 1308, z późn. zm.);
3) promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

 

§ 3
Przedmiot Konkursu

1. Przedmiotem Konkursu jest wykonanie pracy konkursowej, polegającej na przygotowaniu potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów) charakterystycznej dla regionu działania koła gospodyń wiejskich lub stowarzyszenia, o którym mowa w § 4 ust. 1, zwanej dalej „Pracą konkursową” lub „Potrawą konkursową”.
2. Przez potrawy regionalne rozumie się potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
3. Przez produkty regionalne rozumie się surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potrawy. Produkty muszą być związane z danym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami regionu z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
4. Współorganizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykluczenia z Konkursu Prac konkursowych sprzecznych zasadami etyki lub z innych względów sprawiających, że nie nadają się one do publicznej prezentacji.
5. Zgłoszone Prace konkursowe muszą być wynikiem indywidualnej twórczości członków kół gospodyń wiejskich lub stowarzyszeń, o których mowa w § 4 ust. 1, muszą być wolne od wad prawnych, obciążeń lub roszczeń osób trzecich.

§ 4
Warunki uczestnictwa i zgłoszenie udziału do Konkursu

1. Uczestnikami Konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia skupiające osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych, zwane dalej „KGW”. KGW muszą posiadać osobowość prawną i własny rachunek bankowy zarejestrowany na ten podmiot.
2. W Konkursie mogą wziąć udział wszystkie KGW uczestniczące w poprzednich edycjach Konkursu, w tym także te, które zakwalifikowały się do finału wcześniejszych edycji Konkursu, pod warunkiem, że zgłoszona Praca konkursowa jest potrawą inną niż potrawa zakwalifikowana do finału Konkursu w poprzednich jego edycjach.
3. Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie przez upoważnionego przedstawiciela KGW w okresie do dnia 15 maja 2024 r. drogą elektroniczną, Formularza zgłoszeniowego, do którego link jest dostępny na stronie www.bitwaregionow.pl. Wzór Formularza zgłoszeniowego określa załącznik nr 1 do Regulaminu Konkursu.
4. Formularz zgłoszeniowy zostanie przekazany do Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zwanego dalej „KOWR”,
właściwego ze względu na teren działania KGW.
5. Każde KGW może zgłosić do udziału w Konkursie wyłącznie jedną Potrawę konkursową. W przypadku zgłoszenia więcej niż jednej Potrawy konkursowej, KGW podlega wykluczeniu z udziału w Konkursie.
6. Zgłoszona Potrawa konkursowa nie może zmieniać się od Etapu I do Etapu III Konkursu.
7. Przystąpienie do Konkursu oraz akceptacja Regulaminu Konkursu następują w momencie przesłania Formularza zgłoszeniowego.
8. Osoba zgłaszająca udział KGW w Konkursie, której dane osobowe zawarte będą w Formularzu zgłoszeniowym (w zakresie imienia i nazwiska adresu korespondencyjnego, adresu e-mail lub numeru telefonu), udziela Współorganizatorom zgody na ich przetwarzanie poprzez akceptację zgody na ich przetwarzanie zawartej w treści Formularza zgłoszeniowego.
9. Przesłanie Formularza zgłoszeniowego jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na warunki uczestnictwa, określone w postanowieniach Regulaminu Konkursu, z którymi KGW zobowiązane są się zapoznać.
10. Udział w Konkursie jest dobrowolny i bezpłatny.
11. Współorganizatorzy nie zwracają uczestnikom kosztów dojazdu i zakupu produktów potrzebnych do wykonania Pracy konkursowej.
12. KGW, które zostaną zakwalifikowane do Etapu III Konkursu, będą zobowiązane do podania dokładnego opisu receptury wraz z podaniem listy składników i ich ilości (tj. gramy, kilogramy, mililitry, litry, sztuki, szklanki, łyżki, łyżeczki itp.) oraz przepisu wykonania potrawy, nie później, niż tydzień przed ustalonym terminem Finału Konkursu.
13. W Konkursie nie będą brały udziału KGW, które:
1) zgłosiły swój udział w Konkursie inaczej niż za pośrednictwem Formularza zgłoszeniowego;
2) przesłały Formularz zgłoszeniowy niezawierający informacji i danych pozwalających na identyfikację KGW;
3) przesłały Formularz zgłoszeniowy po upływie terminu określonego w ust. 3.
14. Współorganizatorzy zastrzegają sobie prawo do wezwania poszczególnych KGW do uzupełniania Formularza zgłoszeniowego.

§ 5
Organizacja i przebieg Konkursu

1. Ogłoszenie o organizacji Konkursu zostanie podane do publicznej wiadomości poprzez:
1) zamieszczenie na stronie internetowej www.bitwaregionow.pl, na stronie internetowej Współorganizatorów, a także na innych stronach administrowanych przez Współorganizatorów;
2) publikację w masowych środkach przekazu, tj. np. w radiu, w telewizji, w mediach społecznościowych.
2. Konkurs zostanie przeprowadzony w trzech Etapach:
1) Etap I Konkursu:
a) Formularze zgłoszeniowe do udziału w Konkursie przesłane online zostaną zweryfikowane przez pracowników właściwego Oddziału Terenowego KOWR pod kątem formalno-prawnym,

b) Dyrektorzy Oddziałów Terenowych KOWR w każdym województwie powołają Komisje Kwalifikacyjne, które na podstawie informacji zawartych w Formularzach zgłoszeniowych dokonają oceny Prac konkursowych w zakresie: opisu potrawy, receptury i sposobu wykonania
potrawy, w tym w szczególności wykorzystania produktu regionalnego/produktów regionalnych oraz związku potrawy z danym regionem i jego tradycjami. Każda Komisja Kwalifikacyjna przygotuje listę rankingową Prac konkursowych. Do udziału w wydarzeniach Etapu I Konkursu zostaną zakwalifikowane KGW, których zgłoszone do Konkursu Potrawy Konkursowe zostaną najwyżej ocenione z uwzględnieniem kryteriów oceny określonych w § 7 ust.1,
c) Etap I Konkursu zostanie przeprowadzony podczas wydarzeń regionalnych w województwie, których lista zostanie opublikowana na stronie www.bitwaregionow.pl. W każdym wydarzeniu regionalnym weźmie udział maksymalnie 20 KGW. Kolejność złożonych formularzy konkursowych decyduje o lokalizacji zakwalifikowanego KGW w danym wydarzeniu. W trakcie wydarzeń zespoły reprezentujące KGW, będą
zobowiązane do przygotowania i zaprezentowania Potrawy konkursowej, która będzie podlegała ocenie przez właściwe Komisje Konkursowe, o których mowa w § 6, z uwzględnieniem kryteriów oceny określonych w § 7. KGW biorące udział w Etapie I Konkursu, które zostaną najwyżej ocenione przez Komisje Konkursowe podczas danego wydarzenia, zostaną zakwalifikowane do Etapu II Konkursu, tj. Półfinału Konkursu;
2) Etap II Konkursu – Półfinał (wojewódzki) – będzie polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu, przez wyłonione w ramach Etapu I Konkursu KGW, Potraw konkursowych podczas wydarzeń wojewódzkich, których lista zostanie zamieszczona na stronie: www.bitwaregionow.pl. Każde z zakwalifikowanych do Etapu II Konkursu KGW zostanie powiadomione telefonicznie lub w formie wiadomości e-mail (na numer/adres wskazany w Formularzu zgłoszeniowym) przez właściwy Oddział Terenowy KOWR o miejscu i terminie organizacji Etapu II Konkursu. Odział Terenowy KOWR nie ponosi odpowiedzialności za brak możliwości skontaktowania się z KGW wyłonionym w Etapie I Konkursu, w przypadku podania w Formularzu zgłoszeniowym niepełnych lub nieprawidłowych danych kontaktowych, które uniemożliwią skontaktowanie się z KGW. Współorganizatorzy zastrzegają sobie możliwość podjęcia decyzji o zakwalifikowaniu do Etapu II Konkursu KGW, któremu przyznano kolejne miejsce w Etapie I Konkursu. Do Etapu III Konkursu (Finału) zostaną zakwalifikowane Potrawy konkursowe najwyżej ocenione w Etapie II Konkursu przez każdą z 16 Komisji Konkursowych z uwzględnieniem kryteriów oceny określonych w § 7 (tj. Prace konkursowe, którym przyznano I miejsce w Etapie II Konkursu);
3) Etap III KonkursuFinał (ogólnopolski) – będzie polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu, przez wyłonione w ramach Etapu II Konkursu KGW Potrawy konkursowej. Wyłonienie zwycięzców nastąpi na podstawie decyzji Jury Konkursowego, o którym mowa w § 6 ust. 8, z uwzględnieniem kryteriów oceny określonych w § 7. Dokładna data oraz miejsce wydarzenia zostaną podane Uczestnikom Konkursu nie później niż do dnia 30 września 2024 r.
3. W przypadku, gdy KGW zakwalifikowane do Etapu II lub III Konkursu odmówi dalszego udziału w Konkursie, zobowiązane będzie do złożenia pisemnego oświadczenia o rezygnacji z udziału w Konkursie do właściwego Oddziału Terenowego KOWR pocztą tradycyjną lub w formie wiadomości e-mail. W miejsce KGW, które złożyło rezygnację Współorganizator zaprosi do udziału w Konkursie kolejne KGW z najwyższą liczbą punktów przyznaną w danym Etapie Konkursu.
4. Na Etapie I i II Konkursu Współorganizatorzy nie zapewniają urządzeń do podgrzewania lub gotowania. Na każdym Etapie Konkursu Współorganizatorzy nie zapewniają sprzętu kuchennego, zastawy niezbędnej do serwowania dań oraz namiotów wystawienniczych. W trakcie wydarzeń organizowanych na każdym Etapie Konkursu Współorganizatorzy zapewniają dostęp do wody oraz prądu.
5. W trakcie wydarzeń organizowanych na każdym Etapie Konkursu zabronione jest używanie otwartego ognia, palenie tytoniu i stosowanie innych czynników mogących zainicjować zapłon materiałów w obiekcie lub na terenie organizowanego wydarzenia. W trakcie wydarzeń organizowanych na każdym Etapie Konkursu zabronione jest użytkowanie instalacji, urządzeń i narzędzi niesprawnych technicznie lub w sposób niezgodny z przeznaczeniem albo warunkami określonymi przez producenta bądź niepoddawanych okresowym kontrolom.
6. Przed dokonaniem oceny Potraw konkursowych, na każdym z Etapów Konkursu każdej z Potraw konkursowych zostanie przydzielony w drodze losowania numer porządkowy. Zgodnie z przydzielonymi numerami porządkowymi przedstawiciele KGW dostarczą Potrawy konkursowe do oceny odpowiednio przed Komisję Konkursową lub Jury Konkursowe.
7. Współorganizatorzy Konkursu zastrzegają sobie możliwość nieprzeprowadzenia lub zmianę formy Etapu I, II lub III Konkursu.

 

§ 6
Komisje Konkursowe i Jury Konkursowe

1. Dyrektorzy właściwych Oddziałów Terenowych KOWR (zgodnie z wykazem określonym w Załączniku nr 2 do Regulaminu Konkursu), działając w imieniu i na rzecz Współorganizatorów Konkursu:
1) powołują jedną Komisję Kwalifikacyjną, o której mowa w § 5 ust. 2 pkt 1 lit. b, oraz jedną lub więcej Komisji Konkursowych Etapu I Konkursu, które składają się co najmniej z 3 osób;
2) określają organizację oraz tryb pracy Komisji Kwalifikacyjnej/Konkursowej;
3) sprawują nadzór nad Komisją Kwalifikacyjną/Konkursową w zakresie zgodności rozstrzygnięć Etapu I Konkursu z Regulaminem Konkursu;
4) zatwierdzają rozstrzygnięcie Etapu I Konkursu, które jest ostateczne i nie przysługuje od niego odwołanie.
2. W Etapie I Konkursu każda Komisja Konkursowa wybiera najwyżej ocenione Prace konkursowe z każdego wydarzenia, a KGW, które zgłosiły te Prace konkursowe zostają tym samym zakwalifikowane do udziału w Etapie II Konkursu.
3. Członkowie Komisji w Etapie I Konkursu mogą się zmieniać, jednak w każdej Komisji Kwalifikacyjnej/Konkursowej musi być obligatoryjnie
min. 3 członków, w tym jeden lokalny ekspert kulinarny i jeden ekspert w dziedzinie związanej z tematyką Konkursu, w tym dziedzictwem kulturowym regionu (np. znawca regionalnej tradycji kulinarnej, historyk, etnograf, specjalista od żywienia).
4. Podpisane protokoły z rozstrzygnięcia Etapu I Konkursu każda z Komisji Kwalifikacyjnych/Konkursowych przedstawia właściwemu Dyrektorowi Oddziału Terenowego KOWR.
5. Dyrektorzy właściwych Oddziałów Terenowych KOWR (zgodnie z wykazem określonym w Załączniku nr 2 do Regulaminu Konkursu), działając w imieniu i na rzecz Współorganizatorów Konkursu:
1) powołują Komisje Konkursowe do oceny Prac konkursowych w Etapie II Konkursu, składające się co najmniej z 3 osób;
2) określają organizację oraz tryb pracy Komisji Konkursowych;
3) sprawują nadzór nad Komisjami Konkursowymi w zakresie zgodności rozstrzygnięcia Etapu II Konkursu z Regulaminem Konkursu;
4) zatwierdzają rozstrzygnięcie Etapu II Konkursu, które jest ostateczne i nie przysługuje od niego odwołanie.
6. W Etapie II Konkursu powoływane jest 16 odrębnych Komisji Konkursowych, przy czym w skład każdej z Komisji wchodzić będzie co najmniej jeden ekspert kulinarny i jeden ekspert w dziedzinie związanej z tematyką Konkursu, w tym dziedzictwem kulturowym regionu (np. znawca regionalnej tradycji kulinarnej, historyk, etnograf, specjalista od żywienia).
7. Do Etapu III Konkursu zakwalifikowane zostaną Prace konkursowe, które w Etapie II Konkursu zostaną sklasyfikowane na I miejscu przez każdą z 16 Komisji Konkursowych.
8. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
1) powołuje Jury Konkursowe do oceny Prac konkursowych w Etapie III Konkursu;
2) określa organizację oraz tryb pracy Jury Konkursowego;
3) sprawuje nadzór nad Jury Konkursowym w zakresie zgodności rozstrzygnięcia Konkursu z Regulaminem Konkursu.
9. Członkowie Komisji Kwalifikacyjnej/Konkursowej/ Jury Konkursowego, przed przystąpieniem do wykonania czynności, składają pisemne
oświadczenie o braku wystąpienia okoliczności prawnych lub faktycznych, które mogłyby budzić uzasadnione wątpliwości, co do ich bezstronności. W przypadku ujawnienia się takich okoliczności w toku postępowania Członek Komisji Kwalifikacyjnej/Konkursowej/Jury Konkursowego zobowiązany jest do wyłączenia się z dalszego udziału w pracach Komisji/Jury.
10. Pracami Komisji Kwalifikacyjnej/Konkursowej/Jury Konkursowego kieruje Przewodniczący. Obrady Komisji Kwalifikacyjnej/Konkursowej/Jury Konkursowego są tajne i odbywają się w obecności co najmniej
połowy składu.
11. Komisja Konkursowa/Jury Konkursowe są niezależne w ocenie i wyborze Laureatów Konkursu każdego z Etapów Konkursu.
12. Komisja Konkursowa/Jury Konkursowe przygotowują uzasadnienie rozstrzygnięcia Konkursu/ każdego Etapu Konkursu w formie protokołu podpisanego przez obecnych członków Komisji Konkursowej/Jury Konkursowego.
13. Komisje Konkursowe i Jury Konkursowe decydują o przyznaniu nagród.
14. Podczas Etapu I Konkursu nagrodzone zostaną Potrawy konkursowe, które zostały najwyżej ocenione i sklasyfikowane na miejscu 1-3, podczas każdego z wydarzeń. Przyznanie miejsca 1 na każdym wydarzeniu gwarantuje przejście do Etapu II Konkursu (zgodnie z § 5 ust. 2 pkt 1).
15. Podczas Etapu II i III (Półfinału i Finału) Konkursu nagrodzone zostaną Potrawy konkursowe, które zostały najwyżej ocenione i sklasyfikowane na 1-3 miejscu.
16. W przypadku uzyskania przez dwie Prace konkursowe jednakowej oceny, ustalenie lokaty odbędzie się w drodze głosowania członków Komisji Konkursowej/Jury Konkursowego, poprzedzonego dyskusją, a w razie równej liczby głosów – ostateczna decyzja należy do Przewodniczącego odpowiednio Komisji Konkursowej lub Jury Konkursowego.

§ 7
Kryteria oceny

1. Ocena zgłoszonych Prac konkursowych dokonana będzie przez Komisję Kwalifikacyjną z uwzględnieniem następujących kryteriów:

W zakresie przygotowania opisu receptury i sposobu wykonania Potrawy
Konkursowej, w tym w szczególności wykorzystania produktu/ów
regionalnego/ych oraz związku Potrawy konkursowej z danym regionem i
jego tradycjami:
związek Potrawy konkursowej z regionalnymi tradycjami
kulinarnymi i uzasadnienie regionalnego charakteru
zgłaszanej Potrawy konkursowej
30%
informacje dotyczące pochodzenia lub historii przepisu 10%
wykorzystanie regionalnych produktów do przygotowania
zgłaszanej Potrawy konkursowej
20%
receptura i przepis wykonania zgłaszanej Potrawy
konkursowej
30%
sposób i forma opracowania informacji 10%

 

2. Ocena zakwalifikowanych do Etapu I, II i III Konkursu Potraw konkursowych dokonana będzie przez odpowiednio Komisję Konkursową lub Jury Konkursowe (powołane zgodnie z § 6) z uwzględnieniem następujących kryteriów:

W zakresie przygotowania i zaprezentowania Potrawy konkursowej, podczas zorganizowanego wydarzenia
związek Potrawy konkursowej z regionem i jego tradycjami 20%
walory degustacyjne Potrawy konkursowej tj.: smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy, tekstura poszczególnych elementów potrawy 50%
wykonanie i sposób prezentacji Potrawy konkursowej tj.: proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność 10%
wykorzystanie, zastosowanie produktu regionalnego 10%
regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania 10%

 

§ 8
Ogłoszenie wyników Konkursu

1. Wyniki Etapu I Konkursu zostaną podane do publicznej wiadomości w terminie do dnia 31 lipca 2024 r. poprzez opublikowanie informacji:
1) na stronie internetowej www.bitwaregionow.pl;
2) w siedzibie Współorganizatorów.
2. Laureaci Etapu II – Półfinału Konkursu zostaną wyłonieni podczas odrębnych wydarzeń wojewódzkich, których to dokładna data i miejsce zostaną podane najpóźniej w terminie publikacji informacji o rozstrzygnięciu Etapu I Konkursu.
3. KGW, których Potrawy konkursowe zostaną zakwalifikowane do III Etapu (Finału) Konkursu, zostaną o tym poinformowane w dniu Półfinału podczas wydarzeń wojewódzkich. KGW o dacie, miejscu i ostatecznej formie organizacji Etapu III (Finału) Konkursu zostaną poinformowane w terminie do dnia 30 września 2024 r. telefonicznie lub pocztą elektroniczną na numer / adres e-mail podany w Formularzu zgłoszeniowym. Wyniki Etapu III Konkursu zostaną podane do publicznej wiadomości w dniu Finału Konkursu.

 

§ 9
Nagrody

1. Nagrodami w Konkursie będą nagrody pieniężne przyznawane na każdym etapie Konkursu:
1) Etap I – za zajęcie:
a) I miejsca nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł brutto (słownie: dwa tysiące złotych),
b) II miejsca nagroda pieniężna o wartości 1 500 zł brutto (słownie: tysiąc pięćset złotych),
c) III miejsca nagroda pieniężna o wartości 1 000 zł brutto (słownie: tysiąc złotych);
2) Etap II – za zajęcie:
a) I miejsca nagroda pieniężna o wartości 5 000 zł brutto (słownie: pięć tysięcy złotych),
b) II miejsca nagroda pieniężna o wartości 3 500 zł brutto (słownie: trzy tysiące pięćset złotych),
c) III miejsca nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł brutto (słownie: dwa tysiące złotych);
3) Etap III – za zajęcie:
a) I miejsca nagroda pieniężna o wartości 25 000 zł brutto (słownie: dwadzieścia pięć tysięcy złotych) oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał KOWR,
b) II miejsca nagroda pieniężna o wartości 15 000 zł brutto (słownie: piętnaście tysięcy złotych),
c) III miejsca nagroda pieniężna o wartości 10 000 zł brutto (słownie: dziesięć tysięcy złotych).
Współorganizatorzy zastrzegają sobie możliwość przyznania wyróżnień oraz nagród dodatkowych w Konkursie.
2. Nagrody pieniężnej nie można zamienić na nagrodę rzeczową.
3. Nagrody zostaną przyznane Laureatom, zgodnie z wynikami oceny Komisji Konkursowych/Jury Konkursowego wg. kryteriów określonych
w § 7.
4. Nagrody zostaną wydane Laureatom najpóźniej do dnia 31 grudnia 2024 r., z zastrzeżeniem, że wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze może odbyć się w 2025 r.
5. W trakcie wydarzeń podczas których zostanie rozstrzygnięty Etap I, II i III Konkursu, będą wykonywane przez Współorganizatorów zdjęcia lub materiały filmowe, które mogą być rozpowszechniane w celach promocyjno-informacyjnych z wykorzystaniem dowolnego medium. KGW biorące udział w Etapie I, II i III Konkursu zobowiązane będzie do pozyskania od wszystkich osób, które reprezentować będą KGW bezterminowej, nieograniczonej czasowo ani terytorialnie zgody na wykorzystywanie, rozpowszechnianie i zwielokrotnianie przez Współorganizatorów odrębnie ich wizerunków utrwalonych wszelkimi dostępnymi aktualnie technikami i metodami utrwalania
i rozpowszechniania, poprzez publikację w dowolnej formie, za pośrednictwem dowolnego medium w zakresie prowadzenia i wsparcia działań promocyjnych, informacyjnych, edukacyjnych i kulturalnych, mających na celu promowanie produktów rolnych i żywnościowych, metod ich produkcji, a także systemów jakości produktów rolnych i żywnościowych, o których mowa w art. 9 ust. 2 pkt 16 lit. a ustawy z dnia 10 lutego 2017 r. o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w zakresie promowania i wspierania KGW, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich
6. Współorganizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za brak możliwości odbioru nagrody z przyczyn leżących po stronie Laureata.
7. KGW wyłonionym jako Laureaci Konkursu nie przysługuje możliwość przeniesienia prawa do uzyskania nagrody na osoby trzecie.
8. Niezależnie od nagród, o których mowa w ust. 1, Współorganizatorzy dopuszczają ufundowanie nagród przez inne niż Współorganizatorzy
podmioty, zwane dalej „Fundatorem”.
9. Wszelkie ewentualne kwestie sporne, dotyczące nagród, o których mowa w ust. 8, rozstrzygane będą pomiędzy Fundatorem, a danym Laureatem.
10. KGW wyłonione jako Laureaci Konkursu mogą przeznaczyć otrzymaną nagrodę pieniężną jedynie na dowolny cel statutowy KGW.

§ 10
Zasady wykluczania i unieważnienia Konkursu

1. Uczestnicy niespełniający warunków wymienionych w § 4 podlegają wykluczeniu z udziału w Konkursie. Do podjęcia decyzji o wykluczeniu Uczestnika uprawniona jest Komisja Kwalifikacyjna/Konkursowa/Jury Konkursowe.
2. Współorganizatorzy zastrzegają sobie prawo do unieważnienia Konkursu, w dowolnym czasie, w przypadku zaistnienia jednej z poniżej podanych przyczyn:
1) nie zgłoszono, co najmniej pięciu Potraw konkursowych;
2) zgłoszone Potrawy konkursowe będą obarczone wadą, która nie pozwoli na wyłonienie Laureata zgodnie z prawem i Regulaminem Konkursu.
3. Współorganizatorom przysługuje również prawo do unieważnienia Konkursu w każdym czasie, bez podania przyczyny.

§ 11
Informacja o przetwarzaniu danych osobowych

1. Administrator danych osobowych.
Współadministratorami, czyli podmiotami wspólnie decydującymi o celach i środkach przetwarzania danych pozyskanych w związku z organizacją Konkursu jest KOWR oraz MRiRW. Ze Współadministratorami można się skontaktować poprzez: adres email: kontakt@kowr.gov.pl lub iod@minrol.gov.pl lub pisemnie na adres korespondencyjny: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa.
2. Inspektor Ochrony Danych Osobowych.
W KOWR wyznaczono Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z którym może się Pani/Pan skontaktować w sprawach ochrony i przetwarzania swoich danych osobowych pod adresem e-mail: iodo@kowr.gov.pl lub pisemnie na adres siedziby KOWR, wskazany w ust. 1.
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyznaczono Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z którym może się Pani/Pan skontaktować w sprawach ochrony i przetwarzania swoich danych osobowych pod adresem e-mail: iod@minrol.gov.pl lub pisemnie
na adres siedziby Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wskazany
w ust. 1.
3. Cele i podstawy prawne przetwarzania danych osobowych.
Współadministratorzy, na podstawie zgody na przetwarzanie danych osobowych, przetwarzać będą dane osobowe zawarte w Formularzu zgłoszeniowym w zakresie imienia i nazwiska osoby upoważnionej do reprezentowania KGW oraz w zakresie adresu korespondencyjnego, nr telefonu i adresu e-mail, wyłącznie w przypadku, gdy dane te dotyczą osoby fizycznej reprezentującej KGW. Pozyskane dane przetwarzane będą w celach związanych z organizacją, przeprowadzeniem i rozstrzygnięciem Konkursu, a także w przypadku Laureatów Konkursu w celach związanych z przekazaniem informacji o przyznaniu i organizacji odbioru nagród oraz w celu realizacji obowiązków Współorganizatorów dotyczących ewidencji korespondencji i archiwizacji dokumentacji zgodnie z ustawą z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. z 2020 r. poz. 164), co stanowi o zgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych w oparciu o przesłankę legalności ich
przetwarzania, o których mowa w art. 6 ust. 1 lit. a i c rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1, z późn. zm.), dalej jako „RODO”.
W przypadku wyrażenia odrębnej zgody na przetwarzanie przez Współorganizatorów wizerunku, Współorganizatorzy przetwarzać będą, każdy z nich odrębnie, wizerunek osób utrwalony w trakcie wydarzeń podczas Etapu I, II i III Konkursu na podstawie tej zgody w celach (odpowiednio):
1) promocyjno-informacyjnych oraz dokumentujących realizację powierzonych Współorganizatorowi zadań w zakresie prowadzenia i wsparcia działań promocyjnych, informacyjnych, edukacyjnych i kulturalnych mających na celu promowanie produktów rolnych i żywnościowych, metod ich produkcji, a także systemów jakości produktów rolnych i żywnościowych, o których mowa w art. 9 ust. 2 pkt 16 lit. a ustawy z dnia 10 lutego 2017 r. o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa na zasadach określonych w treści tej zgody;
2) promocyjno-informacyjnych oraz dokumentujących działania MRiRW w zakresie promowania i wspierania KGW, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich. Wszystkim osobom, których dane osobowe będą przetwarzane przez Współorganizatorów na podstawie zgody na ich przetwarzanie przysługuje prawo do wycofania wyrażonej zgody na przetwarzanie danych osobowych, ale cofnięcie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W przypadku wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych Współorganizatorzy usuną dane osobowe przetwarzane na podstawie zgody o ile nie wskażą innej podstawy prawnej na dalsze ich przetwarzanie.
4. Okres przetwarzania danych osobowych.
Pozyskane dane przetwarzane będą przez Współorganizatorów do czasu osiągnięcia celu, dla którego zostały pozyskane lub do czasu odwołania zgody lub przez okresy przewidziane przepisami prawa w tym zakresie, w tym przez okres przechowywania dokumentacji określony w przepisach powszechnych i uregulowaniach wewnętrznych Współorganizatorów w zakresie archiwizacji dokumentów, który może zostać przedłużony o okres dochodzenia roszczeń przysługujących Współorganizatorowi i w stosunku do nich. Zgodnie z uregulowaniami wewnętrznymi dokumentacja dotycząca organizacji Konkursu przechowywana będzie w KOWR przez okres 5 lat licząc od dnia 1 stycznia roku następnego po roku, w którym Konkurs zostanie rozstrzygnięty.
5. Odbiorcy danych osobowych.
Przetwarzane w celach określonych w ust. 3 dane osobowe mogą zostać udostępnione innym odbiorcom, jeżeli będzie wynikać to z przepisów prawa. Do tych danych osobowych mogą też mieć dostęp podmioty przetwarzające dane w imieniu Współorganizatorów (podmioty przetwarzające), podmioty świadczące usługi informatyczne, usługi niszczenia dokumentów, jak również inni administratorzy danych osobowych przetwarzający dane we własnym imieniu, np. podmioty prowadzące działalność pocztową lub kurierską. W przypadku wyrażenia odrębnej zgody na przetwarzanie wizerunku, wizerunek zostanie rozpowszechniany przez każdego ze Współorganizatorów odrębnie na podstawie wyrażonej zgody na jego przetwarzanie na zasadach określonych w treści udzielonej zgody.
6. Prawa osób, których dane dotyczą.
Zgodnie z RODO osobom, których dane będą przetwarzane w celach określonych w ust. 3 przysługuje:

1) prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych (dotyczy danych przetwarzanych na podstawie zgody);
2) prawo dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania ich kopii;
3) prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych osobowych;
4) prawo do usunięcia danych osobowych, w sytuacji, gdy przetwarzanie danych nie następuje w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa lub w ramach sprawowania władzy publicznej;
5) prawo do ograniczenia przetwarzania danych, przy czym przepisy odrębne mogą wyłączyć możliwość skorzystania z tego praw. W celu skorzystania z któregokolwiek z tych uprawnień, prosimy o kontakt z jednym z Inspektorów Ochrony Danych Osobowych, wskazany w ust. 2 lub pisemnie na adres siedziby jednego ze Współorganizatorów, wskazany w ust. 1. Wszystkie osoby, których dane przetwarzamy mają prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na niezgodne z prawem przetwarzanie danych osobowych.
7. Informacja o wymogu/dobrowolności podania danych osobowych.
Podanie danych osobowych w Formularzu zgłoszeniowym ma charakter dobrowolny, ale jest warunkiem niezbędnym do zgłoszenia i udziału w Konkursie. Wyrażenie zgody na przetwarzanie wizerunku ma charakter dobrowolny.
8. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji.
W oparciu o dane osobowe pozyskane w związku z organizacją i rozstrzygnięciem Konkursu Współorganizatorzy nie będą podejmowali wobec osób, których dane dotyczą zautomatyzowanych decyzji, w tym decyzji będących wynikiem profilowania.
9. Przekazywanie danych do państw trzecich.
Współorganizatorzy nie przewidują przekazywania danych osobowych zawartych w Formularzach zgłoszeniowych do państwa trzeciego ani do
organizacji międzynarodowych.

W związku z przewidzianą publikacją materiałów utrwalonych w trakcie wydarzenia podczas Etapu I, II i III Konkursu wizerunki osób utrwalone w trakcie wydarzenia podczas Etapu I, II i III Konkursu mogą zostać przekazane do państwa trzeciego (tj. państwa, które nie należy do Europejskiego Obszaru Gospodarczego obejmującego Unię Europejską, Norwegię, Liechtenstein i Islandię) w związku przechowywaniem danych osobowych na serwerach YouTube/ Facebook zlokalizowanych w państwach trzecich. W pozostałym zakresie Współorganizatorzy nie
przewidują przekazywania danych osobowych do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowych.

§ 12
Postanowienia końcowe

1. Regulamin Konkursu jest jedynym dokumentem określającym zasady udziału w Konkursie.
2. Postanowienia Regulaminu Konkursu stanowią podstawę do prowadzenia Konkursu, a ich interpretacja należy odpowiednio do
Komisji Kwalifikacyjnej/Konkursowej lub Jury Konkursowego.
3. W trakcie trwania Konkursu Współorganizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmiany postanowień Regulaminu Konkursu w każdym
czasie, jeżeli nie wpłynie to na pogorszenie warunków uczestnictwa w Konkursie.
4. Współorganizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za zgłoszenia, które nie dotarły do nich z przyczyn od nich niezależnych, m.in. wskutek
awarii łączy internetowych czy urządzeń uczestnika Konkursu.
5. Współorganizatorzy Konkursu nie ponoszą odpowiedzialności za podanie przez osoby upoważnione do reprezentowania KGW w Formularzach zgłoszeniowych niepełnych lub nieprawdziwych danych.
6. W sprawach nieuregulowanych w Regulaminie Konkursu mają zastosowanie powszechnie obowiązujące przepisy prawa.
7. Osobami upoważnionymi do kontaktu z uczestnikami Konkursu w zakresie wszelkich pytań, uwag i wyjaśnień dotyczących Regulaminu Konkursu oraz organizacji Konkursu, są:
1) Magdalena Kantorska, tel. 668 134 533, e-mail: bitwaregionow@kowr.gov.pl – dla Etapu I i II Konkursu;
2) Aneta Orlikowska, tel. 22 623 19 63, e-mail: bitwaregionow@minrol.gov.pl – dla Etapu III Konkursu.
8. Współorganizatorzy przechowywać będą dokumentację Konkursu przez okres 5 lat od dnia rozstrzygnięcia Konkursu w sposób gwarantujący jej bezpieczeństwo.

Załączniki:
1) Załącznik nr 1 Wzór Formularza zgłoszeniowego;
2) Załącznik nr 2 Wykaz Oddziałów Terenowych KOWR.