I ETAP – POWIATOWY
powiat | Nazwa zespołu | Nazwa potrawy |
olecki ełcki |
Koło Gospodyń Wiejskich “Róże z Niedźwiedzkich” | Golonka na pierzynce |
gołdapski węgorzewski |
Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach |
Dziczyzna po mazursku |
iławski | Koło Gospodyń Wiejskich “Łączy Nas Śliwa” w Śliwie |
Śliwiańskie Dzyndzałki |
giżycki kętrzyński |
Koło Gospodyń Wiejskich “Słoneczniki” w Siemkach |
Zrazy z dziczyzny |
olsztyński nidzicki |
Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki |
Sandacz okraszany koperkiem , pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami ; surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu |
nowomiejski | Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrowicach | Wiejska kaczka z kaszą pęczak i grzybami |
piski | Koło Gospodyń Wiejskich w Giętkich |
Rybna Rozkosz |
bartoszycki lidzbarski |
Koło Gospodyń Wiejskich “Aktywna Wolnica” |
Kartacze Warmińskie + surówka |
elbląski braniewski |
Koło Gospodyń Wiejskich w Młynarach |
Kakory ziemniaczane nadziewane różnym farszem z sosem grzybowym |
mrągowski szczycieński |
Koło Gospodyń Wiejskich „Jarzębina” w Cierzpiętach |
Wariacja z policzków wołowych |
działdowski | Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Bryńsku | Roladki zwijane z dziczyzny faszerowane kapustą i grzybami |
ostródzki | Koło Gospodyń Wiejskich w Dziśnitach „Babiniec” |
Kartacze z mięsem wieprzowym i skwarkami, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i marchewki |