I ETAP – POWIATOWY

 

powiat Nazwa zespołu Nazwa potrawy
kędzierzyńsko-kozielski, krapkowicki, prudnicki, strzelecki Gospodarni i Kreatywni Gospodarze Sołectwa Lubieszów  Żur z jajkiem w chlebie podany 
głubczycki Koło Gospodyń Wiejskich w Bogdanowicach
Pierogi wielkanocne z farszem z białej kiełbasy na chrzanowej pierzynce okraszone skwareczkami 
namysłowski Koło Gospodyń Wiejskich w Strzelcach  Pstrąg tęczowy rolowany na bursztynowym sosie 
brzeski
opolski
Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim Dobrzenianki  Królik owijany boczkiem w sosie śmietanowym z kluseczkami i modrą kapustą 
kluczborski
oleski
Koło Gospodyń Wiejskich w Miechowej   Przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą chrzanową
nyski Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Kamienicy Kaczka nadziewana kaszą gryczaną, suszonymi leśnymi grzybami z sosem z wędzonych śliwek