I ETAP – POWIATOWY
powiat | Nazwa zespołu | Nazwa potrawy |
kędzierzyńsko-kozielski, krapkowicki, prudnicki, strzelecki | Gospodarni i Kreatywni Gospodarze Sołectwa Lubieszów | Żur z jajkiem w chlebie podany |
głubczycki | Koło Gospodyń Wiejskich w Bogdanowicach |
Pierogi wielkanocne z farszem z białej kiełbasy na chrzanowej pierzynce okraszone skwareczkami |
namysłowski | Koło Gospodyń Wiejskich w Strzelcach | Pstrąg tęczowy rolowany na bursztynowym sosie |
brzeski opolski |
Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim Dobrzenianki | Królik owijany boczkiem w sosie śmietanowym z kluseczkami i modrą kapustą |
kluczborski oleski |
Koło Gospodyń Wiejskich w Miechowej | Przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą chrzanową |
nyski | Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Kamienicy | Kaczka nadziewana kaszą gryczaną, suszonymi leśnymi grzybami z sosem z wędzonych śliwek |