I ETAP – POWIATOWY
powiat | Nazwa zespołu | Nazwa potrawy |
ciechanowski | Koło Gospodyń Wiejskich Wiksin | Pieczona Kaczka |
makowski | Koło Gospodyń Wiejskich w Tłucznicach | Kaczka faszerowana |
sochaczewski żyrardowski |
Koło Gospodyń Wiejskich Adamów Wieś | Paciarucha |
mławski | Koło Gospodyń Wiejskich ze Starej Otoczni “Na Szpilkach” | Kaczka pieczona z jabłkami, podana z kluseczkami w sosie malinowym |
sokołowski | Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach | Pularda z Hołowienek z sosem chrzanowym |
grodziski legionowski warszawski zachodni |
Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie |
W rumiankowym ogrodzie – Czernina – staropolska zupa |
płocki | Koło Gospodyń Wiejskich “Bulkowianki” |
Słodka Kaczka Pana Tadeusza |
radomski | Koło Gospodyń Wiejskich “Kotarwiczanki” | Barszcz biały z borowików z pierożkami |
kozienicki | Koło Gospodyń Wiejskich w Głowaczowie | Schab pieczony po głowaczowsku w sosie borowikowym, z babką ziemniaczaną i bukiet surówek z warzyw białych i czerwonych |
przasnyski | Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej |
Zieleńska szynka z nogą |
nowodworski | ||
białobrzeski grójecki |
Koło Gospodyń Wiejskich w Suchej “Szlacheckie Susanki” | Gęś po szlachecku z kopytkami i pieczonymi buraczkami |
sierpecki | Koło Gospodyń Wiejskich w Szczutowie | Ozorki Szczutowskie z leniwcami w towarzystwie leśnych grzybów |
wyszkowski | Koło Gospodyń Wiejskich w Skorkach “Skorkowianki” | Skorkowskie specjały: świnka z ziemniakiem i ogródkowym burakiem |
węgrowski | Koło Gospodyń Wiejskich w Czaplach | Chłopka Golonka na kapuście |
żuromiński | Koło Gospodyń Wiejskich “Gościszanki” w Gościszce | Gęsina z kapustą modrą |
wołomiński | Koło Gospodyń Wiejskich w Szymanówku | Zimne nóżki z octem jabłkowym |
gostyniński | Koło Gospodyń Wiejskich “Koziczki” Budy Kozickie | Poezja tradycji z nutą lasu i ogrodu |
ostrołęcki | Koło Gospodyń Wiejskich Żebry-Wierzchlas | Gołąbki karkówkowe z młodymi byczkami |
otwocki | Koło Gospodyń Wiejskich w Zakręcie | Pierogi tarte |
lipski zwoleński |
Koło Gospodyń Wiejskich w Rudkach |
Poledwiczki w sosie kurkowym z kaszą perłową |
ostrowski | Koło Gospodyń Wiejskich w Chmielewie |
Flaczki znad Wągroby |
garwoliński | Koło Gospodyń Wiejskich w Kawęczynie |
Żeberka pieczone na miodzie z kopytkami i surówką |
płoński | Koło Gospodyń Wiejskich w Sarbiewie “Sarbiewianki” |
Golonka w piwie faszerowana grzybami i warzywami |
miński | Koło Gospodyń Wiejskich w Zamieniu | Pieczony prosiak z ogórkiem kiszonym |
pułtuski | Koło Gospodyń Wiejskich w Drwałach | Drwalska kaczuszka faszerowana jabłkami w sosie żurawinowym podana z kluskami królewskimi i kapustą czerwoną |
siedlecki |
Koło Gospodyń Wiejskich Białki |
Policzki z dzika w aromatycznym sosie na bazie regionalnego piwa z nutą leśną, gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane farszem z kaszy gryczanej, warzyw i suszonych grzybów i surówka z czerwonej kapusty |
przysuski | Koło Gospodyń Wiejskich w Ruszkowicach Kluchy | Barszcz Wielkanocny |
szydłowiecki | Koło Gospodyń Wiejskich Aniołki Floriana | Dziczyzna z kaszą gryczaną w sosie borowikowym |
piaseczyński | Koło Gospodyń Wiejskich Wincentowianki | Karotkowe lepionki z gulgota |
łosicki | Koło Gospodyń Wiejskich Kolonii Hołowczyce Nie-Zapominajka | Potrawka z baraniny z parowańcami z surówką z czerwonej kapusty i jabłkiem |
nowodworski | Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Czastkowie Polskim | Kasza po partyzancku |