I ETAP – POWIATOWY

 

powiat Nazwa zespołu Nazwa potrawy
ciechanowski Koło Gospodyń Wiejskich Wiksin  Pieczona Kaczka 
makowski Koło Gospodyń Wiejskich w Tłucznicach Kaczka faszerowana 
sochaczewski
żyrardowski
Koło Gospodyń Wiejskich Adamów Wieś Paciarucha 
mławski Koło Gospodyń Wiejskich ze Starej Otoczni “Na Szpilkach” Kaczka pieczona z jabłkami, podana z kluseczkami w sosie malinowym  
sokołowski Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach Pularda z Hołowienek z sosem chrzanowym 
grodziski
legionowski
warszawski zachodni
Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie
W rumiankowym ogrodzie – Czernina – staropolska zupa 
płocki Koło Gospodyń Wiejskich “Bulkowianki” 
Słodka Kaczka Pana Tadeusza 
radomski Koło Gospodyń Wiejskich “Kotarwiczanki”  Barszcz biały z borowików z pierożkami 
kozienicki Koło Gospodyń Wiejskich w Głowaczowie  Schab pieczony po głowaczowsku w sosie borowikowym, z babką ziemniaczaną i bukiet surówek z warzyw białych i czerwonych 
przasnyski Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej 
Zieleńska szynka z nogą 
nowodworski    
białobrzeski
grójecki
Koło Gospodyń Wiejskich w Suchej “Szlacheckie Susanki” Gęś po szlachecku z kopytkami i pieczonymi buraczkami 
sierpecki Koło Gospodyń Wiejskich w Szczutowie  Ozorki Szczutowskie z leniwcami w towarzystwie leśnych grzybów 
wyszkowski Koło Gospodyń Wiejskich w Skorkach “Skorkowianki”  Skorkowskie specjały: świnka z ziemniakiem i ogródkowym burakiem 
węgrowski Koło Gospodyń Wiejskich w Czaplach Chłopka Golonka na kapuście 
żuromiński Koło Gospodyń Wiejskich “Gościszanki” w Gościszce  Gęsina z kapustą modrą 
wołomiński Koło Gospodyń Wiejskich w Szymanówku Zimne nóżki z octem jabłkowym 
gostyniński Koło Gospodyń Wiejskich “Koziczki” Budy Kozickie Poezja tradycji z nutą lasu i ogrodu  
ostrołęcki Koło Gospodyń Wiejskich Żebry-Wierzchlas Gołąbki karkówkowe z młodymi byczkami 
otwocki Koło Gospodyń Wiejskich w Zakręcie Pierogi tarte 
lipski
zwoleński
Koło Gospodyń Wiejskich w Rudkach
Poledwiczki w sosie kurkowym z kaszą perłową 
ostrowski Koło Gospodyń Wiejskich w Chmielewie
Flaczki znad Wągroby 
garwoliński Koło Gospodyń Wiejskich w Kawęczynie
Żeberka pieczone na miodzie z kopytkami i surówką 
płoński Koło Gospodyń Wiejskich w Sarbiewie “Sarbiewianki”
Golonka w piwie faszerowana grzybami i warzywami 
miński Koło Gospodyń Wiejskich w Zamieniu  Pieczony prosiak z ogórkiem kiszonym 
pułtuski Koło Gospodyń Wiejskich w Drwałach Drwalska kaczuszka faszerowana jabłkami w sosie żurawinowym podana z kluskami królewskimi i kapustą czerwoną 

siedlecki

Koło Gospodyń Wiejskich Białki 
Policzki z dzika w aromatycznym sosie na bazie regionalnego piwa z nutą leśną, gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane farszem z kaszy gryczanej, warzyw i suszonych grzybów i surówka z czerwonej kapusty
przysuski Koło Gospodyń Wiejskich w Ruszkowicach Kluchy Barszcz Wielkanocny
szydłowiecki Koło Gospodyń Wiejskich Aniołki Floriana  Dziczyzna z kaszą gryczaną w sosie borowikowym
piaseczyński Koło Gospodyń Wiejskich Wincentowianki  Karotkowe lepionki z gulgota
łosicki Koło Gospodyń Wiejskich Kolonii Hołowczyce Nie-Zapominajka Potrawka z baraniny z parowańcami z surówką z czerwonej kapusty i jabłkiem
nowodworski Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Czastkowie Polskim Kasza po partyzancku