Półfinał „Bitwy Regionów” w świętokrzyskim za nami!

W niedzielę 14 lipca na polanie Osady Średniowiecznej w Hucie Szklanej, odbył się półfinał konkursu kulinarnego pn. „Bitwa Regionów”.

Podczas trwania wydarzenia, rywalizowało ze sobą 10 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Najlepszym daniem, według Jury okazała się kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem oraz chrupiącym żeberkiem przygotowana i zaprezentowana przez KGW z Topoli. Drugie miejsce zajęło KGW Korytniczanki z korytnicką gęsią w kapuście kiszonej, zaś trzecie miejsce zdobyły Panie z KGW Herbaciarki, które ugotowały smaczną partyzancką zupę. Wyróżnienie otrzymało KGW z Bębnowa za kłębuszki z dzika nadziewane grzybami podane z prażuchą i kapustą na gęsto.