Opolska „Bitwa Regionów” zakończona.

Wśród półfinałowych dań opolskiego półfinału „Bitwy Regionów” znalazły się m.in. sandacz po otmuchowsku, kapusta ciap ciap, kutyki czy śląskie karminadle. Komisja konkursowa stanęła przed trudnym wyborem najlepszej potrawy spośród dziesięciu zakwalifikowanych do II etapu kulinarnego konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs został zorganizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa a patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 11 maja 2019 r. podczas „Wiosny Kwiatów” w Łosiowie do kulinarnych zmagań przystąpiło dziesięć drużyn a każda z nich popisała się wyśmienitą regionalną potrawą. Ocenie poddano walory smakowe, estetykę podania jak również oryginalność i pomysłowość wszystkich dań. Ostatecznie, po długiej naradzie wybrano laureatów konkursu a zostali nimi:

I miejsce: Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie gmina Lewin Brzeski za zupę rakową,

II miejsce: Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Krośnica za Panckraut,

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Przechodzie za zrazy wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą.