Dziesięć trzyosobowych reprezentacji kół gospodyń wiejskich stanęło w szranki podczas drugiego etapu konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w Warszawie. Panie z Mazowsza konkurowały 11 maja w trakcie Pikniku Poznaj Dobrą Żywność.
Podniebienia jury podbił dziki bigos z dziczyzną i czerwoną porzeczką przygotowany przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Łuzkach. Drugie miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Korniczanki” ze Starej Kornicy za golonkę faszerowaną duszoną w ciemnym piwie, a trzecie przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Szulborzu Wielkim za policzki wołowe w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną.

Zwyciężczynie odebrały nagrody z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który podziękował paniom za przywracanie smaków przeszłości.

Zamknij