W Nałęczowie, 22 czerwca 2019 r., podczas festiwalu „Na Kulinarnym szlaku wschodnim” rozstrzygnięty został półfinał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.

W szranki stanęło 10 Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy zgodne ze starymi recepturami, charakterystycznymi dla danego regionu województwa.

I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Swojaki” z Tarzymiechów Trzecich  za Sodziaki pod pierzynką grochową z kaczką w modrej kapuście. II miejsce zostało przyznane Kołu Gospodyń Wiejskich w Sadurach za   Gołąbki z kaszą pęczak i leśnymi grzybami. Na III miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich z Ruszowa, które przygotowało Comber z sarny na poduszce z kulaszy w towarzystwie sosów tricolore: czerwonego z żurawiny, brązowego z borowików i zielonego z hałajdy.