Łódzka Bitwa Regionów rozstrzygnięta!

Zwycięstwem Koła Gospodyń Wiejskich „Swojskie Babki” z Tresty zakończył się półfinał Bitwy Regionów województwa łódzkiego. W bitwie uczestniczyło 10 Zespołów Kół Gospodyń Wiejskich. Poprzeczka była ustawiona bardzo wysoko i Komisja konkursowa miała nie lada wyzwanie by spośród zaprezentowanych potraw wybrać tą najlepszą.

Wszystkie przygotowane przez Zespoły dania konkursowe uwzględniały rys historyczny receptury dania charakterystycznego dla swojego regionu a komisja oceniała dodatkowo pod kątem ogólnych cech degustacyjnych a także oryginalności, estetyki i pomysłowości.

Komisji konkursowej przewodniczył Dyrektor KOWR OT Łódź Pan Janusz Ciesielski. W składzie zasiadł również Zastępca Dyrektora OT Łódź Pan Marek Sarwa oraz Pani Edyta Kijak z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. Wybranie najlepszego dania nie było łatwe gdyż Zespoły zaprezentowały swoje najlepsze potrawy i należało zachować umiar by móc skosztować wszystkich dziesięciu.

Ostatecznie Komisja przyznała pierwsze miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich „Swojskie Babki” z Tresty za żeberka w kapuście z suszonymi grzybami z „Przepisu Babci”. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Stoku za barszcz biały z suszonymi grzybami i prażuchami, natomiast trzecie miejsce powędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Cyrusowej Kolonii. Na eliminacjach wojewódzkich obecny był również Zastępca Dyrektora Pan Jeremiusz Kulisiewicz.

Eliminacje wojewódzkie do Bitwy Regionów odbyły się podczas XXI Wojewódzkiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, Targi Rolne W Sercu Polski.  Swoją obecnością na targach zaszczycili również parlamentarzyści; poseł na Sejm RP Robert Telus, poseł na Sejm RP Marek Matuszewski, poseł na Sejm RP Krzysztof Ciebiada oraz senator RP Przemysław Błaszczyk. Nie zabrakło także przedstawicieli różnych szczebli samorządowych.  Odwiedzający mieli zatem okazję uczestniczyć nie tylko w kulinarnej przygodzie województwa łódzkiego ale również zobaczyć   zaprezentowane przez wystawców zwierzęta gospodarskie, odbył się pokaz koni , owiec, bydła mlecznego. Zainteresowani gospodarze mogli poznać  również nowinki techniczne w sprzęcie oraz urządzeniach gospodarskich. Natomiast miłośnicy ogrodnictwa mogli wzbogacić swoje ogrody roślinami  zakupionymi na kiermaszu roślin ozdobnych.

Nie zabrakło stoisk informacyjnych instytucji rolniczych. Pracownicy KOWR, KRUS, Państwowej Inspekcji Pracy, ARiMR chętnie służyli fachowym doradztwem. Firmy przetwórcze i spożywcze przeprowadzały degustację swych produktów.