W 2019 roku na finałowej gali podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu spotkało się 16 drużyn reprezentujących wszystkie województwa w Polsce. Najlepsze danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa w woj. wielkopolskim.

Jury nagrodziło gospodynie z Gorzykowa za nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty. Drugie miejsce przypadło KGW w Kłaninie „Ach te baby!” (woj. zachodniopomorskie) za gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach. Na podium znalazło się także koło gospodyń wiejskich „Luba” z Lubajn (woj. warmińsko-mazurskie) za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.
Doświadczone jury w dziedzinie sztuki kulinarnej wyróżniło także KGW w Olendach z woj. podlaskiego za „oszukanego” królika oraz KGW Wilków z woj. dolnośląskiego za tort ziemniaczany z dziczyzną.
W konkursie w 2019 roku wzięły udział 784 Koła Gospodyń Wiejskich. To rekordowa liczba. Co ciekawe, z Wielkopolski, której mieszkanki triumfowały w Poznaniu, było ich najwięcej, bo aż 123!

Zamknij