IV edycja –9.09.2018 r., Myślęcinek

Do I etapu zgłosiły się 73 KGW z 10 województw, a w szranki stanęło 30 wybranych KGW.

Zadaniem zespołów było przygotowanie potrawy regionalnej.

Laureatem I miejsca zostało Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (woj. podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem, II miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich z Kamienia Małego (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli” – karkówki surowej, wędzonej duszonej w kapuście kiszonej, a III – Kołu Gospodyń Wiejskich z Ornontowic (woj. śląskie) za kopę ornotowicką.

Jury przyznało też 2 wyróżnienia: Stowarzyszeniu „Folwarczanie” z Dziadowic Folwarku (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich z Osowca (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.

“Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich