Koła Gospodyń Wiejskich, które zakwalifikowały się do finału „Bitwy Regionów” 2019
- KGW w Klęczanach (woj. podkarpackie) – kaczka po klęczańsku
- KGW Czorsztyn (woj. małopolskie) – gulasz czorsztyński z kopytkami
- KGW „Swojaki” Tarzymiechy Trzecie (woj. lubelskie) – sodziaki pod pierzyną grochową z kaczką w kapuście modrej
- KGW w Sokołowie (woj. kujawsko-pomorskie) – duszona gęsia wątróbka z wędzonym boczkiem i grzybami, serwowana na toście lokalnego chleba
- Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata w Kaliskach Kościerskich (woj. pomorskie) – potrawa z kurczaka – frykasy
- KGW w Kłaninie „Ach te baby!” (woj. zachodniopomorskie) – gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach
- KGW w Olendach (woj. podlaskie) – oszukany królik
- KGW w Chróścinie (woj. opolskie) – zupa rakowa
- KGW w Łuzkach (woj. mazowieckie) – dziki bigos z dziczyzną i czerwoną porzeczką w chlebie
- KGW Topola (woj. świętokrzyskie) – kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem oraz chrupiącym żeberkiem
- KGW w Kościelcu (woj. śląskie) – staropolska kaczka faszerowana
- KGW w Gorzykowie (woj. wielkopolskie) – nadziana rolada z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty
- KGW „Swojskie Babki” (woj. łódzkie) – żeberka w kapuście z suszonymi grzybami z „Przepisu Babci”
- KGW w Janczewie (woj. lubuskie) – Na rycerskim wzgórzu Ziemi Janczewskiej – janczewska kaczka nadziewana
- KGW „Luba” w Lubajnach (woj. warmińsko-mazurskie) – luba mazurska, czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym
- KGW Wilków (woj. dolnośląskie) – tort ziemniaczany z dziczyzną
Najlepsi z najlepszych, czyli laureaci „Bitwy Regionów” 2019
- I miejsce – KGW w Gorzykowie (woj. wielkopolskie) – nadziana rolada z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty
- II miejsce – KGW w Kłaninie „Ach te baby!” (woj. zachodniopomorskie) – gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach
- III miejsce – KGW „Luba” w Lubajnach (woj. warmińsko-mazurskie) – luba mazurska, czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym
Wyróżnienia
- KGW w Olendach (woj. podlaskie) – oszukany królik
- KGW Wilków (woj. dolnośląskie) – tort ziemniaczany z dziczyzną
JURY
Finału Konkursu "Bitwa Regionów"

Jarosław Uściński
Od lat prowadzi i z powodzeniem rozwija własną firmę. W pracy wspiera go żona, która także jest uznanym kucharzem. Prowadzi szkolenia kulinarne dla młodzieży, profesjonalistów oraz amatorów. Ogromne znaczenie ma dla niego praca z młodzieżą i element edukacyjny.
Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, od wielu lat organizującego konkursy kulinarne w Polsce. OSSKIC jest jedynym przedstawicielem Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni WorldChefs. OSSKIC od lat zajmuje się przygotowaniem narodowej reprezentacji kucharzy na m.in. Puchar Świata i Olimpiadę Kulinarną (najbliższa odbędzie się w lutym 2020 r.).
Katarzyna Zajączkowska, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 2006 r. pracuje w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zajmuje się zagadnieniami związanymi z produktami regionalnymi i tradycyjnymi. Bierze udział w pracach nad rejestracją i ochroną polskich wyrobów w ramach unijnych systemów jakości żywności (System Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności) oraz prowadzi szkolenia z tego zakresu. Ma bogate doświadczenie związane z pracą w jury konkursów o tematyce kulinarnej.

Katarzyna Zajączkowska

Zuza Rożek
Absolwentka socjologii i zarządzania ze specjalizacją badanie mediów. Internet nie ma przed nią tajemnic. W KUKBUK.PL odpowiada za strategię, analizę oraz kreację, ale stara się być wszędzie i robić wszystko. Wiedzę o sferze digital zdobywała w Dentsu Aegis Network. Wcześniej jako account manager pracowała w serwisie informacji biznesowej EMIS. Korporacyjne życie porzuciła na rzecz pasji do kulinariów. Uwielbia podróże, szczególnie te szlakiem regionalnych smaków. Kocha fotografię, co widać na KUKBUK-owym Instagramie, który z wielką przyjemnością prowadzi. Cały rok czeka na jagody, szczególnie te ukryte w pierogach. Wieczne zabieganie wspomaga kawą z dripa, która najlepiej smakuje ledwo ciepła i z ulubionego kubka termicznego.
Prezes zarządu wydawnictwa Grupa Cogito Sp. z o.o., wydawca czasopisma Gospodyni oraz pism edukacyjnych dla dzieci i młodzieży Kumpel, Victor Junior, Victor i Cogito oraz specjalistycznych dodatków niezbędnych do nauki w szkole. Jest też wiceprezesem Fundacji Polska Gospodyni, współpracuje z kołami gospodyń wiejskich. Dziennikarka, specjalista ds. zarządzania i marketingu, z zamiłowania podróżniczka i wielbicielka nowych smaków. Absolwentka Wydziału Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego oraz studiów podyplomowych Szkoły Głównej Handlowej.

Alina Kuźmina

Grzegorz Rzeszotarski
Sztuka kulinarna jest jedną z najpiękniejszych sztuk,
gdyż nie tylko można nacieszyć oczy, ale rozkoszować
podniebienie i zaspokoić głód.
Od najmłodszych lat większość wolnego czasu spędzał w domowej kuchni, gdzie przyglądał się, jak mama gotuje. Po ukończeniu Technikum Przemysłu Spożywczego zdobywał szlify zawodowe w hotelu „Orbis Europejski”. W 1997 r. dyrekcja hotelu powierzyła mu stanowisko szefa kuchni restauracji „Przy Ossolińskich”.
Od 2005 r. szef kuchni w Pałacu Prezydenckim. Należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz do Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni – Szefów Państw (CLUB DES CHEFS DES CHEFS).
Od kilku lat bierze jest jurorem w konkursie kulinarnym Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. W 2016 r. uzyskał tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej nadawany przez kapitułę konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą.

Jarosław Uściński
Od lat prowadzi i z powodzeniem rozwija własną firmę. W pracy wspiera go żona, która także jest uznanym kucharzem. Prowadzi szkolenia kulinarne dla młodzieży, profesjonalistów oraz amatorów. Ogromne znaczenie ma dla niego praca z młodzieżą i element edukacyjny.
Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, od wielu lat organizującego konkursy kulinarne w Polsce. OSSKIC jest jedynym przedstawicielem Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni WorldChefs. OSSKIC od lat zajmuje się przygotowaniem narodowej reprezentacji kucharzy na m.in. Puchar Świata i Olimpiadę Kulinarną (najbliższa odbędzie się w lutym 2020 r.).

Katarzyna Zajączkowska
Katarzyna Zajączkowska, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 2006 r. pracuje w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zajmuje się zagadnieniami związanymi z produktami regionalnymi i tradycyjnymi. Bierze udział w pracach nad rejestracją i ochroną polskich wyrobów w ramach unijnych systemów jakości żywności (System Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności) oraz prowadzi szkolenia z tego zakresu. Ma bogate doświadczenie związane z pracą w jury konkursów o tematyce kulinarnej.

Zuza Rożek
Absolwentka socjologii i zarządzania ze specjalizacją badanie mediów. Internet nie ma przed nią tajemnic. W KUKBUK.PL odpowiada za strategię, analizę oraz kreację, ale stara się być wszędzie i robić wszystko. Wiedzę o sferze digital zdobywała w Dentsu Aegis Network. Wcześniej jako account manager pracowała w serwisie informacji biznesowej EMIS. Korporacyjne życie porzuciła na rzecz pasji do kulinariów. Uwielbia podróże, szczególnie te szlakiem regionalnych smaków. Kocha fotografię, co widać na KUKBUK-owym Instagramie, który z wielką przyjemnością prowadzi. Cały rok czeka na jagody, szczególnie te ukryte w pierogach. Wieczne zabieganie wspomaga kawą z dripa, która najlepiej smakuje ledwo ciepła i z ulubionego kubka termicznego.

Alina Kuźmina
Prezes zarządu wydawnictwa Grupa Cogito Sp. z o.o., wydawca czasopisma Gospodyni oraz pism edukacyjnych dla dzieci i młodzieży Kumpel, Victor Junior, Victor i Cogito oraz specjalistycznych dodatków niezbędnych do nauki w szkole. Jest też wiceprezesem Fundacji Polska Gospodyni, współpracuje z kołami gospodyń wiejskich. Dziennikarka, specjalista ds. zarządzania i marketingu, z zamiłowania podróżniczka i wielbicielka nowych smaków. Absolwentka Wydziału Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego oraz studiów podyplomowych Szkoły Głównej Handlowej.

Grzegorz Rzeszotarski
Od najmłodszych lat większość wolnego czasu spędzał w domowej kuchni, gdzie przyglądał się, jak mama gotuje. Po ukończeniu Technikum Przemysłu Spożywczego zdobywał szlify zawodowe w hotelu „Orbis Europejski”. W 1997 r. dyrekcja hotelu powierzyła mu stanowisko szefa kuchni restauracji „Przy Ossolińskich”.
Od 2005 r. szef kuchni w Pałacu Prezydenckim. Należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz do Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni – Szefów Państw (CLUB DES CHEFS DES CHEFS).
Od kilku lat bierze jest jurorem w konkursie kulinarnym Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. W 2016 r. uzyskał tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej nadawany przez kapitułę konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą.