Od 23 kwietnia do 17 września trwały eliminacje w ramach I (powiatowego) i II (wojewódzkiego) etapu konkursu.

Wprowadzenie etapu powiatowego konkursu zwiększyło popularność i chęć udziału Kół Gospodyń Wiejskich w konkursie. Podczas 244 pikników oceniono 2780 potraw. Następnie odbyło się 16 półfinałów wojewódzkich podczas których wyłoniono 16 najsmaczniejszych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, które zajęły I miejsce w etapie powiatowym.

KGW każdego roku zaskakują nie tylko smakiem prezentowanych potraw, ale i też formą ich podania. Inspiracje czerpią z regionu, z którego pochodzą, historii z nim związanej lub własnej wyobraźni. Podczas konkursowych zmagań KGW prześcigają się w dbałości o każdy szczegół prezentacji. Uwagę zwracają nie tylko przepiękne stroje, ale też część artystyczna. Ten akcent pojawia się coraz częściej.

Możliwość posmakowania dań konkursowych ukazujących bogactwo kulinarne każdego regionu cieszyła się dużym zainteresowaniem osób odwiedzających wydarzenia. Dodatkową atrakcją były bogate programy wydarzeń, obfitujących w występy zespołów ludowych, animacje, pokazy Straży Pożarnej, konkursy tematyczne czy warsztaty rękodzielnicze.

Teraz nadszedł czas na wielki finał!

7 października w Tomaszowie Mazowieckim powalczą:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Kluczowianki – schab w borowikach – woj. dolnośląskie
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku – gęsina w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki – woj. kujawsko-pomorskie
  3. Koło Gospodyń Wiejskich „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym – woj. lubelskie
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety – woj. lubuskie
  5. Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu – woj. łódzkie
  6. Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku – woj. małopolskie
  7. Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej – zieleńska szynka z nogą – woj. mazowieckie
  8. Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą – woj. opolskie
  9. Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych – woj. podkarpacki
  10. Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki – polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu – woj. podlaskie
  11. Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” – zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami – woj. pomorskie
  12. Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy Polskiej – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką – woj. śląskie
  13. Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku – męcybuły – woj. świętokrzyskie
  14. Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu – woj. warmińsko-mazurskie
  15. Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo Feniks – dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych – woj. wielkopolskie
  16. Koło Gospodyń Wiejskich „Ach te Baby” – ryba w ogniu z kwaśnikiem – woj. zachodniopomorskie

Zapraszamy do udziału w wydarzeniu!

Wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich życzymy powodzenia!

Zachęcamy do obserwowania profilu kupujswiadomie.gov.pl na FB, gdzie zamieszczamy wszystkie aktualności dot. konkursu „Bitwa Regionów”.