Karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych, indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety czy polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu. To niektóre z potraw, które zachwyciły jury Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Za nami już 10 rozgrywek wojewódzkich.
Tradycyjne przepisy w nowych odsłonach, potrawy na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych z całej Polski, przygotowywane z pasją i sercem. Członkinie i członkowie KGW uczestniczących w „Bitwie Regionów” wykazują się ogromną kreatywnością, a efekty ich pracy można zobaczyć podczas nadchodzących wydarzeń w 6 województwach. To znakomita okazja do poznawania tradycji kulinarnych i odkrywania bogactwa regionalnej kuchni.
Rozgrywki w ramach II etapu potrwają do 17 września. Zapraszamy do uczestnictwa w eliminacjach wojewódzkich, których harmonogram jest dostępny na: https://bitwaregionow.pl/harmonogram/
A jakie potrawy zdobyły najwyższe uznanie jury w poszczególnych województwach, można zobaczyć na: https://bitwaregionow.pl/ranking/
Uwaga: wielki finał coraz bliżej! Rywalizacja 16 KGW reprezentujących wszystkie województwa odbędzie się 7 października.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. W tym roku pula nagród wyniesie ponad 65 tys. zł. Przewidziana jest również nagroda dodatkowa dla laureata I miejsca w finale – wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE.