II ETAP WOJEWÓDZKI​

Prezentujemy potrawy, które zdobyły najwyższe uznanie jury podczas etapów wojewódzkich „Bitwy Regionów” i powalczą w finale konkursu 7 października.

Województwo Nazwa zespołuNazwa potrawy
dolnośląskieKoło Gospodyń Wiejskich KluczowiankiSchab w borowikach
kujawsko-pomorskieKoło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku Gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
lubelskieKoło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w KudrachUdziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym
lubuskieKoło Gospodyń Wiejskich MuszkowiankiIndyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety
łódzkieKoło Gospodyń Wiejskich w NiwachZupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu
małopolskieKoło Gospodyń Wiejskich Szaflary Ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku
mazowieckieKoło Gospodyń Wiejskich w ZielonejZieleńska szynka z nogą
opolskieKoło Gospodyń Wiejskich MiechowaPrzekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą
podkarpackieKoło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie DolnejKarczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych
podlaskieKoło Gospodyń Wiejskich OlmonciankiPolędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu
pomorskieKaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” Zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami
śląskieKoło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy PolskiejDoskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką
świętokrzyskieKoło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w TarczkuMęcybuły
warmińsko-mazurskieKoło Gospodyń Wiejskich JesionowiankiSandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu
wielkopolskieKoło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo FeniksDziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych
zachodniopomorskieKoło Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby”Ryba w ogniu z kwaśnikiem

I ETAP POWIATOWY