Spośród 618 zespołów biorących udział w tegorocznej Bitwie Regionów wyłoniliśmy 16 zwycięzców eliminacji regionalnych. Zachęcamy do zapoznania się z prezentacjami i opisami potraw zwycięskich drużyn.
województwo dolnośląskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kłobuczynie – Żeberka po polkowicku z mamałygą na mocianinie
II miejsce – Jaworskie Stowarzyszenie Charytatywne “DAMY RADĘ” – Karkówka duszona ze świeżym ogórkiem
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Waliszowie – Kindziuk (naczynka)
województwo kujawsko-pomorskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Różanka” Kaniewo – Udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sierakowie – Sarna na leśnym runie z kaszą pęczak i musem z buraka
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wiele – Zupa grzybowa z rybą
województwo lubelskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Wereszczynianki” z Wereszczyna – Udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą i karmelizowanymi owocami
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Tatarczanki” w Salominie – Tradycyjna Gęś Sołtysa w otoczeniu fajerczaków salomińskich i kotletów Tatarczanek
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Łopianki” – Sałacianka po Łopieński
województwo lubuskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich ,,Muszkowianki” – Królik w śmietanie z zestawem kasz
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich ,,Rudniczanie 18″ – Gołąbki w liściach winogron
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kiełczu ,,Kiełczanie” – Pieróg ruski pieczony
województwo łódzkie
I miejsce – Koło Gospodyń w Pieczyskach – Kiszka Wieruszowska
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Antoninie – Zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich DĘBOWIANKI – Porka z ciućkami
województwo małopolskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Krajanki” w Gnojniku – Galicyjskie gołąbki z suską sechlońską
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Rdzawce – SODRA – wielkanocna zupa chrzanowa
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Małem Cichem – Sfijołka jagnięco z omletem z pokrzywy
województwo mazowieckie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Korniczanki” – Kiełbasa z wątrobą
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Pupkowiźnie – Rejbok
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Żebry-Wierzchlas – Pieczona pierś gęsia w sosie kurkowym
województwo opolskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich – Zapiekane hajduckie gołąbki z nadzieniem z surowych ziemniaków oraz kaszą gryczaną okraszone sosem grzybowym
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kowalach „Babeczki z rodzynkami” – Galantyna z kurczaka
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Strojcu – Polewka
województwo podkarpackie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kobylnicy Ruskiej – Pieróg gryczany z maczką z gęsi
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Ale babki” w Stubnie – Karp po starzawsku
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Brzozaki” w Brzózie Królewskiej – Pieróg jaglany brzózański
województwo podlaskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Rudzie – Rolada z dzikiej kaczki
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Szeroka Struga” Łapy Pluśniaki – Pierogi z gęsiną
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Radziłowie – Biebrzański faszerowany szczupak
województwo pomorskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Tychnowach – Zupa klopsowa z koperkiem na słodko-kwaśno”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sierakowicach ,,Sercem Podszyte” – Trus w malënach (czyli królik w truskawkach)
III miejsce – Kółko Rolnicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Kożyczkowie “Kożyczkowianki” – Rosół z drobnych ryb czyli goła zupa
województwo śląskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Zwierzyńcu Pierwszym – Zwierzyniecka dziczyzna z niespodzianką w uroczym towarzystwie kluseczek
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Czerwona Jarzębina – Snyćle
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Klub Kreatywnych Kobiet w Rybnej – Pieczonki z grillowanym pstrągiem
województwo świętokrzyskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Kukułki” Rzeczyca Mokra – Młody kurczak w otulinie słoniny na zasmażanej kapuście z pomidorami i kluchami siwuchami”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Osinianki” w Osinach – Pieczone pierogi z zakwaszanymi ziemniakami i lebiodą
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Bębnowie – Karczek z jelenia w deptoku podany z dziadem z boru”
województwo warmińsko-mazurskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu – Dzyndzałki z wędzoną sielawa i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sedrankach – Babie uszy
III miejsce – “Przyjaciele Zimnej Wody” – Gulasz z sarny marynowany w czerwonym winie z nutą rozmarynu i gorzkiej czekolady
województwo wielkopolskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie – Schab z kością nadziewany dziczyzną z sosem borowikowym i zasmażaną kapustą i szagówkami
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Lipiny – Pyry z gzikiem
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Rusko – Pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i sałatką z kaszy jaglanej
województwo zachodniopomorskie
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kowańczu “Sikoreczki” – Topinambur na boczku
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Chmielnie – Dębowe woreczki
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Przećmianki” w Przećminie – Tatar ze śledzia z zapiekaną bagietką z masłem ziołowym