Ogromne emocje towarzyszyły finałowi konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który odbył się podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie. 16 finałowych drużyn prezentowało najlepsze dania etapów wojewódzkich, które walczyły o miano najsmaczniejszej potrawy regionalnej.
I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Zakocie „Wygodni Zakociacy” z woj. mazowieckiego za Raki po polsku – Derte Koty;
Miejsce II wywalczyło Koło Gospodyń Wiejskich w Węglinie z woj. lubelskiego za Nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej;
Miejsce III zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Otwarty Krąg” w Wygnanowie z woj. łódzkiego za Żur opoczyński.
Jury postanowiło również przyznać wyróżnienia dla:
- Koła Gospodyń Wiejskich w Kluszkowcach za potrawę Wolno piecono królico noga w sosie z darów lasu z gałuskami cyrwonom kapustom;
- Koła Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie za potrawę Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą;
- Koła Gospodyń Wiejskich w Toczyłowie za potrawę Kurczak z podlaskiej zagrody;
- Koła Gospodyń Wiejskich w Zdrojach za potrawę Zrolowana Biała Dama;
- Koła Gospodyń Wiejskich Nasale za potrawę Nasalska dzika zalewajka zajadana z pajdą swojskiego chleba;
- Koła Gospodyń Wiejskich „Sami Swoi” w Miczułach za potrawę Mazurskie Dziady z leśnym twistem.
Nagrody zwycięskim KGW wręczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski wraz Zastępcą Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Tomaszem Ciodykiem.
Serdecznie gratulujemy laureatom, a także pozostałym drużynom, które dotarły do wielkiego finału kulinarnych rozgrywek!
Wspaniale kultywujecie polskie tradycje kulinarne, pokazując bogactwo regionalnej kuchni.
