„Bitwa Regionów” to wyjątkowy konkurs promujący polską kuchnię regionalną, tradycyjne receptury oraz naturalne, lokalne składniki. Potrawy przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia zachwycają zarówno jury, jak i publiczność – a każdy zespół wkłada w nie serce, kreatywność i zamiłowanie do lokalnych tradycji.

Jak przebiega rywalizacja?

Rozpoczął się kolejny etap jubileuszowej – X edycji ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”.

W ramach I etapu odbyło się już 105 wydarzeń regionalnych, a przed nami kolejne kulinarne zmagania w różnych częściach kraju. Zespoły, które zajmą pierwsze miejsce podczas wydarzeń regionalnych, awansują do etapu II, który odbywa się w każdym województwie.

Półfinały wojewódzkie rozpoczęły się w województwie podkarpackim, gdzie zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Nagórzanach „Nagórzanki”, oczarowując jury potrawą pn. borowik, kluseczka, śmietanka i wykwintna niespodzianka.

Kalendarz wydarzeń https://bitwaregionow.pl/harmonogram/

Z kolei laureaci II etapu, czyli zespoły z najwyższą liczbą punktów w eliminacjach wojewódzkich, awansują do wielkiego finału, w którym zmierzy się 16 najlepszych drużyn z całej Polski – po jednej z każdego województwa.

Finał odbędzie się 6 września br. podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie na PGE Narodowym w Warszawie.

Zapraszamy do śledzenia przebiegu konkursu oraz do kibicowania drużynom z Waszych regionów! Każde wydarzenie w ramach konkursu to wyjątkowa okazja do poznawania smaków regionalnych kuchni, lokalnych tradycji i do wspierania zaangażowanych społeczności KGW i stowarzyszeń.

Atrakcyjne nagrody i wyjątkowa szansa dla zwycięzców

Tegoroczna edycja „Bitwy Regionów” to nie tylko kulinarne emocje, ale również szansa na zdobycie atrakcyjnych nagród!

Na wszystkich uczestników czeka łączna pula nagród przekraczająca 65 000 zł.

Dla zwycięzców finału ogólnopolskiego przewidziano dodatkową nagrodę – wyjazd dla pięciu członków zwycięskiego KGW/stowarzyszenia na zagraniczne targi rolno-spożywcze organizowane na terenie Unii Europejskiej.

 

Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 „Bitwa Regionów” to coś więcej niż rywalizacja – to święto kulinarnej tożsamości, tradycji i pasji, która łączy pokolenia i regiony.

 

Nie przegap wielkiego finału – już 6 września na PGE Narodowym w Warszawie! Zapraszamy!

 

Laureatki II Etapu konkursu kulinarnego pn. Bitwa Regionów  KGW w Nagórzanach Pierogi razowe z kapustą kiszoną oraz sosem grzybowym KGW  w Izdebkach zdobywcy III miejsca II miejsce KGW Machowianki z pasją w Machowej za potrawę Borowikowy Raj w galicyjskim gulaszu  Babci Reni w winnej odsłonie